Categorieën

Over ons

Aan de basis van de activiteiten van Het imkershuis Van Ongeval ligt de hobby van de vader van de huidige zaakvoerder, wijlen Paul. Die microbe kreeg ook zoon Ives te pakken, die gedurende 3 jaar een specifieke opleiding voor de bijenkweek volgde. Op een bepaald ogenblik hadden vader en zoon, in Pollare, ruim 300 bijenkasten in uitbating. In september 2015 geeft Ives zijn voltijdse baan op om ten volle de kaart van de bijencultuur te trekken. Goed 3 jaar eerder betrok Het imkershuis Van Ongeval een 375 m² groot bedrijfspand (stapelplaats, kantoren, winkel,...) op een terrein van 5000 m² langsheen de Brakelsesteenweg te Outer. Tot op vandaag baat Ives nog een 120- tal bijenkasten uit, verspreid over een oppervlakte van zowat 150 hectaren. De KMO zette daartoe een samenwerking met 4 regionale fruitkwekers op. Jaarlijkse opbrengst: 2 à 3 ton honing.

Na het kweken van bijen, ontplooit Het imkershuis Van Ongeval zijn bedrijvigheden langsheen 4 assen.

In Outer kweekt en selecteert het bedrijf bijenkoninginnen voor zowel eigen noden als voor derden. De focus ligt op de kweek van zachtaardige bijen. Jaarlijks teelt het imkersbedrijf een tweehonderdtal bijenkoninginnen.

Daarnaast ontplooit de onderneming een groothandelsactiviteit. Die spitst zich toe op de verkoop van sectorgerelateerde eind- en tussenproducten, zowel van eigen makelij als van derden, aan doorverkopers en distributeurs. Tot de klanten horen zowel fruit - en groentenwinkels als ambachtelijke winkels.

Zowat even belangrijk als het groothandelluik is de B2C- activiteit, zeg maar de imkerwinkel, waar Het imkershuis Van Ongeval voornamelijk zijn eigen producten vermarkt. Naast beschermkledij en bijenkasten, omvat het assortiment voedingsproducten waarin honing wordt verwerkt. Het bedrijf vervaardigt onder eigen label confituur, advocaat alsook een honingserie die een 15- tal referenties omvat. Voorts verdeelt het ook honingwijn en - koek van derden. 

De eigen schrijnwerkerij, ten slotte, spitst zich in hoofdzaak toe op de aanmaak van bijenkasten in hout.